zakelijke relaties

Caro Vida - Anita Verstegen

In jouw bedrijf
Er zijn spanningen of er is een conflict tussen collega’s waarbij gesprekken met HR en/of management niet hebben gewerkt. Regelmatig is er sprake van een hiërarchische verhouding en is een van de collega’s leidinggevende van de ander. Dit is een zeer onwenselijke situatie omdat dit niet alleen leidt tot een vervelende sfeer op de werkvloer. Vaak zie je ook dat medewerker zich gaat ziekmelden en is het lastig om hem/haar weer aan het werk te krijgen.

Klachtenprocedures
Als er een klacht dreigt over jouw functioneren als dienstverlener of manager, is het gangbaar dat je allereerst het gesprek aangaat met de klager. Je kunt ervoor kiezen het gesprek aan te gaan met een mediator erbij om een klachtenprocedure te voorkomen. Ik heb jarenlange ervaring als secretaris in een klachtencommissie en later als klachtenfunctionaris.

Zakelijke partners
Na een voortvarende start kun je problemen gaan ervaren door bijvoorbeeld groei van het bedrijf of verandering in de markt. De manier hoe je hiermee moet omgaan kan oorzaak zijn van spanningen of leiden tot een conflict. Ik zie vaak dat spanningen of conflicten ontstaan doordat men nog nooit echt het gesprek is aangegaan met elkaar. Het gesprek is een belangrijk onderdeel van samenwerken en goed communiceren kun je leren. Door middel van mediation wordt niet alleen het conflict beslecht maar leer je ook (beter) communiceren.

Loop je vast in jullie gesprekken? Onderneem vandaag nog actie en neem contact met mij op.

Stel hier je vraag.